Verwacht
Zomer 2023
Louis Favre
Een wereld vol kleur
22 juli – 29 oktober 2023
Louis Fravre was een Franse kunstenaar, schilder en lithograaf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde hij de kleurenlithografie kennen, waarmee hij een groter publiek wilde bereiken. Hij besloot in 1946 schilderen volledig op te geven en focuste al zijn aandacht op de lithografie. Hij woonde en werkte een tijd in Den Haag waar hij litho’s drukte bij Mouton & Co. Favre haalde inspiratie voor zijn werk bij kunstenaars waaronder Henri Matisse en Pablo Picasso.
Najaar 2023
PUNT.
Pointillisme, Pop-Art, Pixel
In de expo PUNT. ontdek je de grafische en technische verbanden tussen stijlstromingen zoals pointillisme en pop-art, in het bijzonder de lithografie.
Wat is Pointillisme?
Pointillisme is een bekende schildertechniek die aan het eind van de negentiende eeuw een opkomst maakte als reactie op het impressionisme. Bij deze grafische techniek plaatsten kunstenaars gekleurde stippen of streepjes op het doek. Hierbij werd voornamelijk gebruik gemaakt van primaire kleuren.
Het was de Franse kunstenaar Georges Seurat die pointillisme in eerste instantie ook wel ‘chromoluminarisme’ noemde. Seurat had zich laten inspireren door de nieuwe druktechnieken die rond 1880 populairder werden, waaronder chromolithografie. In de chromolithografie worden net als pointillisme kleine puncteringen van inkt gebruikt om een kleurenbeeld samen te stellen. Lithografie werd ook gebruikt voor de affichekunst, die vanaf eind van de 19e eeuw aan populariteit won in de Franse hoofdstad Parijs. Het was deze kunstvorm – met name het werk van de Franse affichekunstenaar Jules Chéret – die voor deze kruisbestuiving en het beïnvloeden van pointillistisch werk zorgde.
Wat is Pop-Art?
De punctering van de chromolithografie had niet alleen invloed op kunststromingen zoals het pointillisme, maar ook op de Pop-Art. Dit was met name het geval bij het Ben Day-proces, dat werd ontwikkeld door Benjamin Henry Day in 1879. Het Ben Day-proces (ook wel bekend als de Ben Day-punctering), bestond uit kleine (gekleurde) punten die gebruikt werden voor het maken van schaduwen in kleur of grijstinten op papier. De techniek werd ontwikkeld om zo op snelle en goedkope wijze in kleur te drukken. Deze techniek was geïnspireerd op de half tonen punctering van de lithografie. In de twintigste eeuw werd deze techniek vooral toegepast bij het maken van gekleurde stripverhalen, zodat deze snel en goedkoop konden worden geproduceerd.
De Ben Day-techniek werd nooit gezien als onderdeel van de beeldende kunsten, totdat pop-art-kunstenaar Roy Lichtenstein zijn werk hierop inspireerde. Hij werkte met de stripkunst, die hij herwerkte en uitvergrootte. Later werd deze puncteringtechniek dan ook wel de ‘Lichtenstein Dots’ genoemd.